köprüler

 

Altıntaş Köprüsü (Altıntaş)

Kütahya Altıntaş ilçesinde bulunan bu köprünün kitabesi olmadığından yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Ancak yapı üslubundan Beylikler döneminden kaldığı sanılmaktadır. Kesme taş ve moloz taştan duvarları örülmüştür.


Pınarcı Köprüsü (Altıntaş)

Kütahya Altıntaş ilçesinde bulunan bu köprünün kitabesi günümüze gelememiştir. Köprü üzerinde kitabe olduğunu gösteren bir ize de rastlanmamıştır.

Kesme taş ve moloz taştan yapılan köprünün Bizans döneminden kaldığı sanılmaktadır.


Çavdarhisar Köprüsü (Çavdarhisar)

Kütahya Çavdarhisar ilçesinde bulunan bu köprü Çavdarhisar Köyü’nün içerisinden geçen Bekirderesi üzerindedir.

Yapımında moloz taş ve tuğlalar kullanılmış, duvarlar son derece güzel örülmüştür. Köprünün kitabesi bulunmamakla beraber yapı üslubundan M.S II-IV.yüzyılda, Roma döneminde yapıldığı bilinmektedir.

Bu köprü dışında Çavdarhisar’da aynı dere üzerinde dört gözlü iki köprü daha bulunmaktadır. Bu köprüler Çavdarhisar köprüsü ile aynı özellikleri taşımaktadır.

Köprü 40.20 m. uzunluğunda, 3.80 m. genişliğindedir. Beş yuvarlak gözden meydana gelen köprünün en geniş kemer açıklığı 7.50 m.dir. Bu gözlerden ortadaki göz, diğerlerinden daha büyük ve daha yüksektir. Kemerler tempan duvarları ile aynı yüzeydedir. Kilit taşları dışarıya doğru çıkıntılıdır. Ayakların önünde de dışa çıkıntılı selyaranlar bulunmaktadır. Köprü kemerleri üzerinde betondan yapılmış bir korniş taşı bulunmaktadır. Onun üzerinde de demir parmaklıklı bir korkuluk yer almaktadır.


Hacı Hamza Köprüsü (Merkez)

Kütahya’da bulunan Hacı Hamza Köprüsü’nün yapım tarihini gösteren kitabesinde h.614 tarihi yazılıdır. Bu durumda köprü Selçuklular döneminden kalmıştır. Sonraki yıllarda Hacı Hamza isimli bir kişi tarafından onarılmıştır.

Moloz taş ve tuğladan yapılmış olan köprünün güzel bir taş işçiliği bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

 

Yayın Tarihi : 10 Şubat 2006 Cuma

 

kaynak: kenthaber.com