kaplıcalar

 

Harlek Kaplıcaları (Merkez)

Kütahya-Eskişehir karayolunun 21.km.sinden 4 km. içeride bulunan Harlek Kaplıcaları Bakanlar Kurulu tarafından 1989’da “Termal Turizm Merkezi” olarak ilan edilmiştir. Bu kaplıcaların suları kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat içermekte olup, suyun sıcaklığı 25-43 C.dir.

Kaplıcanın suyu romatizma, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir. Kaplıca merkezinde turistik tesis olarak Harlek Oteli başta olmak üzere çeşitli oteller bulunmaktadır. Ayrıca burada Eski Harlek Hamamı ve Yeni Harlek Hamamı bulunmaktadır. Çevredeki turistik tesislerde hamamlar, kapalı ve açık havuzlar vardır.

Harlek Kaplıcası biri çamlı diğeri de çıplak iki tepenin arasında kurulmuştur. Bunlardan kayalı olan hamam üç parçaya bölünmüş açık bir havuzdan ibarettir. Bu havuza Hâsü’l-Hâs denilmektedir. Tabanı ve kenarı iri taşlarla döşenmiş olan bu havuzun tavanı da kayadandır.

Harlek Kaplıcası’nın erkekler hamamı ile ilgili bir söylencesi vardır. Bu söylenceye göre; erkekler hamamı olan mağarada ihtiyar bir kadın barınırmış. Günümüzde Boyalık denilen mağaranın in kısmı da samanlıkmış. İhtiyar kadının sarı saçlı, mavi gözlü güzel bir kızı varmış. Küçüklüğünden itibaren büyüttüğü sarı ineğine bağlı olan genç kız her sabah ineğin yemini ve suyunu kendi elleri ile verirmiş.

Bir gece saman almak için ine girdiği zaman kulağına bir takım uğultular gelmiş.

-Güzel kız, melek kız, geliyorum… Harlayarak mı geleyim gürleyerek mi?
Kız korkudan ne diyeceğini bilememiş, ihtiyar anasına olup bitenleri anlatmış. Ancak, bu seslenişler günlerce devam etmiş.
-Güzel kız, sarı kız geliyorum, geliyorum. İzin ver…
-İn misin, cin misin? Ne isen gel göreyim
-Harlayarak mı geleyim, gürleyerek mi?
-Harla ey mübarek

Kız bu sözleri söyler söylemez kayaların oyuğundan sular harıl harıl dökülmeye başlamış ve sıcak sular güzel kızın bütün vücudunu sarmış. Bundan sonra ihtiyar anne ile ineğin ne olduğunu bilen olmamış. Ancak, o günden bu güne hamam giren temiz, duygulu genç kızlar hamamın boşluğunda akan suların aynasında sarı saçlı, melek yüzlü bir kızın gülümsediğini görürlermiş.


Yoncalı Kaplıcaları (Merkez)

Kütahya’ya 16 km. uzaklıkta bulunan Yoncalı Kaplıcalarının suyu bikarbonatlı sular grubundan olup, kalsiyum, magnezyum ve kükürt içeren bu sular 42 C. Sıcaklıktadır. Kaplıca suları romatizma, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir. Kaplıcanın bulunduğu yöre SSK.’ya ait Fizik Tedavi ve Rehabilisyon Hastanesi bulunmaktadır. Ayrıca TÜTAV Termal Oteli başta olmak üzere çevrede çeşitli otel, motel, hamam, kapalı ve açık havuzlar bulunmaktadır.


Yeşil ve Kaynarca Kaplıcaları (Emet)

Kütahya Emet ilçesinde bulunan Yeşil ve Kaynarca Kaplıcaları Turizm Bakanlığınca 1993 yılında “Termal Turizm Merkezi” ilan edilmiştir. Kaplıcanın suları hipotonik sular grubundan olup, sülfat, bikarbonat ve kalsiyum içermektedir. Suyun sıcaklığı 43-56 C.dir. Kaplıcanın suyu çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.

Yörede hamamlar, saunalar, açık ve kapalı havuzlar, spor tesisleri, botanik parkı içeren turistik tesisler bulunmaktadır.


Dereli Kaplıcaları (Emet)

Kütahya Emet ilçesine 27 km., Günlüce Beldesine 20 km. uzaklıkta bulunan Dereli Kaplıcaları 38-40 C. Sıcaklıkta olup, kaplıcanın suyu karaciğer, karaciğer ve böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir. Kaplıca merkezinde havuzlu hamam ve çeşitli moteller bulunmaktadır.


Ilıcasu Kaplıcaları (Gediz)

Kütahya Gediz ilçesine 18 km. uzaklıkta bulunan Ilıcasu Kaplıcaları Turizm Bakanlığı’nca 1987 yılında “Termal Turizm Merkezi” olarak ilan edilmiştir. Kaplıca suları hipotonik sular grubundan olup, sülfat, bikarbonat, sodyum ve magnezyum içermektedir. Kaplıcanın suları 65-98 C. Sıcaklıktadır. Kaplıcanın bulunduğu alanda çeşitli turistik tesisler bulunmakta olup, burada çamur, buhar banyosu, hamam ve havuzlar vardır. Ayrıca kaplıca çevresinde seracılık da yapılmaktadır.


Muratdağı Kaplıcaları (Gediz)

Kütahya Gediz ilçesine 30 km., Simav’a 4 km. uzaklıkta bulunan Muratdağı Kaplıcaları 1987 yılında “Termal Turizm Merkezi” olarak ilan edilmiştir. Kaplıca suları meteorik vadoz suları grubundan olup, kalsiyum, sodyum, bikarbonat ve sülfat içermektedir. Kaplıca suları 70-90 C. Sıcaklıktadır. Çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.

Kaplıca çevresinde turistik tesisler, hamam ve kapalı havuzlar bulunmaktadır. Ayrıca kaplıca merkezinde seracılık da gelişmiştir.


Esire Kaplıcaları (Hisarcık)

Kütahya Hisarcık ilçesine 10 km. uzaklıkta bulunan Esire Kaplıcaları 51 C. Sıcaklıkta olup, kaplıcanın suları çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.


Çitgöl Kaplıcaları (Simav)

Kütahya Simav ilçesine 5 km. uzaklıktaki Çitgöl Kaplıcalarının suyu 62 C. Sıcaklıkta olup, çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir. Kaplıca merkezinde Belediye’ye ait moteller ve spor kompleksleri bulunmaktadır.


Eynal Kaplıcaları (Simav)

Kütahya Simav ilçesine 4 km. uzaklıkta bulunan Eynal Kaplıcaları başta romatizma olmak üzere çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.


Göbel Kaplıcaları (Tavşanlı)

Kütahya Tavşanlı ilçesine 7 km. uzaklıkta bulunan Göbel Kaplıcalarının suları 32 C. Olup, başta böbrek olmak üzere çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir. Kaplıca merkezinde moteller ve hamamlar bulunmaktadır. Kaplıcanın bulunduğu yörenin oksijen oranı yüksek olduğundan astımlı hastalar tarafından kış aylarında da rağbet görmektedir.

Kütahya’da bu kaplıcaların dışında Emet’in 20 km. güneyinde Hamamköy Kaplıcası, Simav’ın 7 km. kuzeybatısında Naşa Köyü yakınında Naşa Kaplıcaları, Emet’in 6 km. kuzeybatısında Samrık Kaplıcaları, Hisarcık ilçesinde Sefaköy Kaplıcaları bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

 

kaynak: kenthaber.com

 


 

Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı
Güncelleme :13 Şubat 2006 Pazartesi 12:11